Sidor

söndag 27 december 2009

Gryta av hare _ fortsättning ..


På förmiddagen tog jag upp harköttet ur mjölken och lät det rinna av på galler ..


Sedan fick bitarna bryna sig i smör i min järngryta  ..  


Vad passar väl bättre till hare än trattkantareller :)


De fick surra lite i smöret som blev kvar då harköttet var brynt .. en liten bit rökt fläsk av vårt hemmarökta, fick också komma ner i grytan tillsammans med trattisarna .. 


Sedan fick framben och bakben av haren koka en liten halvtimme .. innan ryggbitarna fick komma med .. 


Det smakar så underbart ljuvligt som allra helst av det som såsmåningom skall få en liten redning och bli till sås .. 





8 kommentarer:

Maud sa...

Kanin har jag ätit, men inte hare. Skulle tro att det blir ungefär detsamma? Jag trodde att jag åt kyckling.
kram!

Ellinor ... sa...

Nu har jag aldrig ätit kanin, så jag kan inte säga mycket om hur det smakar.
Hare har mycket viltsmak och är mörkt i köttet. Det blir en påtaglig mustig viltsmak som vissa kanske inte tycker om.
Jag låter köttet ligga i mjölk över natten, det blir lite mildare i smaken då.
Middagen idag var Gudaspis:)

Birgitta Höglund's Mat sa...

Ser så gott ut. Hoppas ni slipper mer snö nu, så det kan bli fler harar.
Jag har ätit hare i Spanien, där är det väldigt populärt. Men den är betydligt mildare och "mesigare" i smaken, än en hare som skuttat runt i våra skogar.
Kaninen är god, men haren mycket godare ;)

Ellinor ... sa...

Hej Birgitta!
Ja, haren den var riktigt god:) Och mycket mat blev det, först middag för fyra och sedan tre matlådor:)

Just nu har vi alldeles för mycket snö för att det skall bli någon harjakt, men jaktsäsongen på hare är inte slut förrän första mars, så kanske man har tur en gång till den här säsongen:)

Vi hade en TV kanal för något år sedan som visade massor av mattraditioner i andra länder. Roligt att titta på.. vi far inte så ofta utomlands, svårt med hundvakt åt fyra jakthundar:)

Birgitta Höglund's Mat sa...

Oj vad härligt med så många hundar :) Då blir det mycket jagat förstår jag.

Hörde att det var vargjakt hemma i min by i norra Dalarna nu. De hade skjutit en nån kilometer ifrån min stuga.
Har ni gott om varg hos er också?

Ellinor ... sa...

Nja, egentligen inte så mycket mera jagat, men vi är med i var våra jaktlag som hundförare på älgjakten:)
Den ena används också i eftersök när det händer viltolyckor efter vägarna här.
Känns lite konstigt att man börjat med vargjakten i Dalarna? Jakten börjar inte förrän den 2 januari..
Men det kan kanske vara en individ som är åt boskap eller liknande. Då kan man ju få tillstånd att skjuta den.
Vi har gudskelov varit förskonade för vargen, vi får se hur det går framöver, men det ser mörkt ut för våra traditioner med allmogejakten.

Birgitta Höglund's Mat sa...

Den vargen som skjöts nu var då långt ifrån boskapsmarker. Men de kan ju haft specialtillstånd.
Jag är lite kluven till det här med varg. Dels vill jag ju att de ska få finnas i markerna, men de får ju inte ta över heller.
Hoppas ni kan fortsätta jaga på traditionellt vis, så inte den kunskapen dör ut.
Min yngsta systerdotter går på Vildmarksguideutbildningen i Älvdalen nu. Där får de lära sig både att jaga, fiska och leva nära naturen. Bra, så hon kan föra älgjakten vidare i familjen.

Ellinor ... sa...

Jakten som sådan dör nog inte ut på länge än. Men nog blir det säkerligen en annan inriktning och möjligen också en annan etik kring det hela.

Jakten med våra ställande och drivande jakthundar blir nog ytterligare decimerad, men antagligen kommer man anamma andra sätt att jaga.

Vad roligt med ditt barnbarn, att hon gillar naturen och vill utbilda sig kring det:)
Vare sig man jagar eller inte, så är det värdefulla kunskaper i vår mer och mer urbaniserade tillvaro.