Surdegen har börjat bubbla litegrann.. Den har blivit "matad" två gånger, kanske en gång för mycket på så kort tid..
De flesta recept på surdegsstartare skall "matas" några gånger under processens gång.
Vad många gör då är att slänga en god del av startaren innan man "matar".
Jag tycker det känns syndigt att kasta mat .. jag tror inte heller att man gjorde det förr i tiden.
Jag hittade på att göra pannkakssmet av den överblivna surdegsstartaren, några ägg, mjölk och salt, litegrann rågsikt, sedan var det bara att steka .. Provsmakningen avslöjade en pikant syrlig smak, inte för dominerande. Jag tänker ta med Gry och gå till skogen och plocka det jag hittar av mogna blåbär .. så får det bli pannkakor med rårörda blåbär idag:)
För de som skulle vilja prova göra egen surdeg, finns en länk i länkskafferiet till en trevlig sida om surdeg som jag tycker är enkel och användbar. Simon har flera intressanta länkar till andra brödsidor.
En annan kreativ sida är Wild Yeast som också finns i länkskafferiet ..
Glutenfri, mjuk pepparkaka
22 timmar sedan
2 kommentarer:
Uhm surdejs pannekager lyder godt.
Når jeg bager med fuldkornsmel
Blander jeg melet med surmælk og lader det stå på køkkenbordet 12-24 timer før jeg blander resten i
Stærkt inspireret efter Nourish traditions
Man kan lave rigtig gode ameriaknske panekager af fuldkorn på den måde.
Surmælk og mel blandes om aftenen
næste morgen tilsætter jeg æg, salt, bagpulver lidt smeltet smør og bager.
Sundere og lettere pandekager
Hei Henriette!
Det reseptet på pannekaker må jeg bare prøve i framtiden:)
Jeg er helt oppfylt av det å lære meg å bake på surdeig:) Det er desverre ingen tradition jeg har med meg i kofferten, men så fint da at det finnes så mye informasjon på nett:)
Skicka en kommentar