Sidor

fredag 10 april 2009

Kycklingar

Jag pratade med en kompis som berättade om ett år hon försökt föda upp kycklingar.

Kycklingarna beställdes och snart kunde hon hämta hem de små. Sen började problemen ... Det var ju tänkt att kycklingarna skulle växa upp i lugn och ro, gå och picka och få leva ett skönt lantliv. Men det fungerade inte ..

Kycklingarna växte så snabbt att de inte klarade av att hålla sig på benen. Det hjälpte inte att begränsa fodret, de var avlade för att växa snabbt helt enkelt.

Det som var tänkt skulle bli en trevlig erfarenhet och goa kycklingar, blev en smärre chockupplevelse..

Berättelsen skrämde mig .. vart är vi på väg?

5 kommentarer:

Maud sa...

Glad Påsk Ellinor!
Ja du Ellinor, de grillade kycklingarna är såna där snabbväxande. Har för mig att de slaktar dem efter 9 veckor. Jag kläckte ägg hos en som hade en kläckningsmaskin . Jag hade 20 ägg och det blev 15 kycklingar.Sex av dom var tuppkycklingar. Lite jobbigt när jag skulle mata hönsen och tupparna började steppa ikring mig. De har ganska stora sporrar när de växt till sig. Då bestämde jag mig för att slakta och det gjorde grannpojken. Dom var riktig goda, så det är stor skillnad. Mer mat var det på dem också. Man kan säkert få tag på såna som inte är avlade till att växa fort.
Hälsningar Maud

Henriette sa...

Jeg har tit haft små kyllinger- men jeg altid valgt den rette slags - solide gameldags typer som det tager lang tid at opdrætte.
Nu spiser jeg ikke kylling - kan desværre ikke tåle kylling- MEN jeg vil gerne ha deres æg- derfor køber jeg også hønseracer der lægger mange æg- det minder mig om at jeg skal ha bestilt nye kyllinger- de 3 madammer jeg har tilbage lægger max 1-2 æg pr dag - det er ikke nok til 2 personer der spiser low carb ;)
God påske til dig

Ellinor sa...

Jeg er ikke heller så glad i kylling, spiser det noen gang iblant.
Det er da bra at det finnes normale kyllinger å få kjøpt, men likevel er det skremmende at det avles sånne som ikke klarer å stå på bena for at de vekser for fort.

En riktig God påske/Glad påsk, till dere også .. I morgen skall vi skal reise til vårt andre hus på våre jaktmarker og bare ha det godt:)

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Her e det lenge siden jeg har vært innom. Vet du hva jeg tenker når jeg leser dette?
Ikke misforstå, jeg støtter ikke denne formen for avl. Men hva med de som driver utstillingssporten på hund? De bruker tidlig kroppslig modne hunder i avlen, juniorer som vinner over voksne, d.v.s. hurtigvoksende, og over tid trigger de hurtig vekst, man kan vel fantasere om hva dette gjør med hundene? Disse tar avstand fra kyllingavlen som du tar opp, men er de bedre egentlig? Dette gjøres bare for at oppdrettet skal vinne show...

Ellinor sa...

Jag har sett tendenserna även på jakthundsdomare tyvärr, de lovordar ibland individer som är stora/grova vid ung ålder .. När de är tre-fyra år är dessa hundar ofta alldeles för tunga. Jag tycker att en hunds exteriör skall blomma runt fyra fem års ålder för hanarna och kanske något tidigare för tikarna.
Men än mera är jag bekymrad för de avarter som avlas, där bland annat trubbiga noser hindrar hunden i att andas normalt. Eller ex schäfer som numera har ett bakställ som kan få en att gråta ..