Sidor

fredag 13 mars 2009

Mörning ..

Jag har upptäckt att det verkar råda mycken okunskap kring exempelvis kött .. Att en köttbit är seg behöver egentligen inte betyda att den inte hängt länge nog .. men det verkar vara mest focus på just hängningstid och inte ex hurvida djuret varit stressat när det avfångades .. eller om man kanske kylt djurkroppen för snabbt..

Inte för att det överraskade mig egentligen, det är mest så att man ibland blir besviken över den generella matkunskapen överhuvudtaget ..
Man måste inte heller hängmöra för att få ett fint kött, det kan fint möras styckat också. Inte optimalt kanske med så många snittytor, men det går om man vill. Det viktigaste är att se till att ventilationen är bra och att köttytan håller sig torr och fin så att inga bakterier får blanda sig i leken.

Det här rådjuret fick hänga under mycket gynnsamma förhållanden, det var nog uppe i över 80 dygnsgrader, men köttet fick snabbt en torr fin hinna och vinden var underbart fläktande .. det här köttet blev såå otroligt gött :) Självklart fick det viltpåse på efter att korten var tagna ..

2 kommentarer:

Maud sa...

Hej!
Trodde rubriken mörning var värmländska av engelska morning eftersom du jobbat natt.Fick googla på dygnsgrader vad det betydde.Har aldrig hört talas om det. Nu fattar jag och fick se att det finns mätare att köpa http://www.tenderum.se/ här.
Man lär så länge man lever -))
Kram

Ellinor sa...

Det lät roligt med din tolkning av min "mörning":DD

Har också sett att det finns mätare, men vi har ingen själva. Man går ju och kollar flera gånger om dagen endå när man har kött hängande ..
Jag börjar inse att jag nog tillhör en utdöende art kanske, som kan leva så som vi gör:)

Kram!