Sidor

torsdag 12 februari 2009

Inför helgen

I dag har varit en skön lat dag, ledig från jobbet:)
Har inte blivit så mkt matlagning, endast middagen och lite förberedelser för helgen ..
Middagen blev det inga kort av i dag, men "kvällens njutningsgåva till kropp o själ" fastnade på kort:)

Det är ett päron och ett äpple i småbitar i var sin skål, samt en görgo variant på ris ala malta .. Gött gött:) Ifall någon undrar vad "det där bruna" som strösslats över risalamaltan är för något ... ; vaniljpulver ..
Recept på gröten : 4dl grötris, 8dl vtn; ris+vtn i en kastrull, koka upp, klicka i en redig bit smör (ca50g), lägg i en bit kanelbark om du gillar smaken .. låt koka på låg värme med locket på till 2/3 .. När vattnet nästan kokat torrt, häll i mjölk ca 8-10 dl, kok upp försiktigt under omrörning (var lat när du rör i grytan .. inga nervösa snabba rörelser, då tar det längre tid att koka upp .. När det nästan börjar bubbla, skruva ner värmen, låt götta sig i grytan en liten timme, rör om ca en gång varje kvart .. När det är färdigt, smaksätt med lite salt om det behövs, kanske lite vaniljpulver ..
Recept på ris a la malta; några klickar av den avsvalnade/kalla gröten röres i valfri mängd vispad grädde, smaksätt med vad du måtte gilla. Vi valde små bitar av äpple och päron för att få sötma från päronet och friskhet från äpplet:) Gött!
Det blir massor av gröt kvar .. det blir goda små mellanmål med "Risifrutti" med en klick ekologisk sylt till om man vill det, eller en god frukostgröt med en klick smör och kanel på:)
Man kan också välja att göra en gammaldags Rislåda; Man blandar bara i några uppvispade ägg, kryddar med lite salt och muskotnöt (om man gillar muskotnöt .. om inte, ta ngt annat), häll blandningen i en ugnsfast form (som givetvis är smord med ÄKTA SMÖR), låt det hela götta sig i ungnen på ca 200 grader C tills det framkommit en gyldengulbrun färg på det hela. Serveras lämpligen med prinskorvar och köttbullar ... Gött!
~
"Förberedelser för helgen" innebär att kolla över hur lagerhållningen (kylskåp & skafferi) ser ut.
Det får bli en liten komihåglapp inför handlandet i morgon:)
Ägg
Mjölk
Grädde
Salami .. (sist jag köpte salami på Konsum, så frågade jag efter en salami med minimalt med E-nummer ... människan visste inte vad E-nummer var för något!! alltså inget skämt:O Hon visste i och för sig inte vad Salamin hette som jag fråga om heller .. lappen med namnet på salamin hade lossnat och försvunnit sa hon ... Hepp, hur länge hade den legat tro??

Handellista forts ..
Smör
Keso
Ost (kanske den goa osten som de säljer på Hälsokostaffären, om det inte är samma ost som de hade där förra veckan .. och veckan före den .. ta in lite mindre och oftare kanske ..?)
Tomatpure
Ännu mer ägg
Fläsksvålar;Lyka
Creme fraice
Keso
Kotletter eller fläsk (om det finns värmlandsgris utan tillsättningar)
Kålrot
morötter
Havregryn (från Saltå kvarn, det går åt, eftersom hundarna också får gröt till frukost ibland .. då med ett ägg och en klick smör i varje hundbunke förstås .. de skall ha proteiner och fett .. husfolket får äggröra och hackekorv till frukost, bredvid gröten ..)
Nässpray (Cecilia är förkyld ..)

Någon frukt (får se vad som finns på hälsokost av ekologisk frukt, det är tråkigt hos vår hälsokostaffär, ibland är det samma fruktlåda som står i flera veckor .. )

~
Morgondagens matlådor är klara och det blev till slut blandad kompott ..

Cecilia fick älgköttbullar i gräddsås och ångade grönsaker i smör (det var det meningen att även jag skulle ha, men då jag vände ryggen till några sekunder för att gå efter grönsaksgrytan på verandan (stod där för snabbkylning), så hade Enya (en av hundarna) slafsat i sig mina bullar:(
Det fick bli hackekorv till grönsakerna i stället ..

Tobbe fick rester från dagens middag; krabbstuvning (hemgjord förstås) med ägg och kokt blomkål, samt ett tillskott av grönsaker i smör ...I och med att grönsakerna är obesprutade kan man använda alla skal ..På så sätt så kokar jag grönsakerna till husfolket och skalen till hundarna .. voila, inget avfall:)
Sen var det bara en liten "godbit" till förmiddagskaffet som fattades för min del ...
Det fick bli lite turkisk yoghurt och en klick blåbärsylt .. Gött:) Finns liksom ingen anledning att köpa de där små färdiga yoghurterna i butikshyllorna när det är så simpelt enkelt att fixa en egen utan tillsatser:)

Inga kommentarer: